Overslaan en naar de inhoud gaan

Jubileumtram

Vopak heeft op 30 maart de winnende ontwerpen van de Vopak 400 Jubileumtram onthuld. De winnende ontwerpen zijn gemaakt door Edwin Sonneveld en Heleen Groeneweg, beide grafisch ontwerper van beroep. De prijsuitreiking heeft inmiddels plaatsgevonden en de trams, met ludiek jubileumontwerp, rijden rond in Rotterdam.

Ter gelegenheid van het 400-jarig jubileum in 2016, de speciale band met Rotterdam en relatie met de inwoners van de regio Rotterdam Rijnmond, heeft Vopak eind 2015 een ontwerpwedstrijd georganiseerd, voor iedereen die woont, werkt of studeert in Rotterdam Rijnmond. Aan deelnemers is de vraag gesteld om, gedreven door creativiteit, de 400-jarige verjaardag van Vopak te verwerken in een tramontwerp; hoe zie jij Vopak, welke associatie heb jij bij de historie van het bedrijf en de activiteiten van Vopak, weet jij precies wat ze doen, wat vind jij dat Vopak voor Rotterdam en de Rotterdamse haven betekent? Uit alle inzendingen zijn door de jury uiteindelijk twee winnaars geselecteerd.

Edwin Sonneveld over zijn ontwerp: “Mijn inspiratie heb ik gekregen van een luchtfoto van één van de terminals; allemaal ronde, repeterende vormen. Hierin heb ik door middel van fotografie de historie in binnen- en buitenland en visuele tijdlijn verwerkt. De vlaggen die verwerkt zijn in het ontwerp benadrukken het internationale speelveld van Vopak.”

Heleen Groeneweg over haar ontwerp: “In mijn ontwerp staan strakke grafische tekeningen en het beeldmerk van Vopak centraal. Het beeldmerk heb ik verwerkt als een soort  feesthoedje. Ik heb ook een helm gebruikt, om zowel de zaken-/kantoormensen als de mensen van de werkvloer te vertegenwoordigen in het ontwerp. Zij zetten zich dagelijks in voor Vopak. Daarnaast heb ik vanuit een schip een tijdlijn verwerkt in een pijpleiding die uiteindelijk in 2016 aankomt in de opslagtanks.” 

vopaks trams

Vopak trams

  

 

De trams zullen voor een periode van een half jaar rondrijden in Rotterdam. Vanwege de originaliteit en diversiteit van de inzendingen heeft Vopak tijdens de jureringsfase besloten om twee winnaars aan te wijzen. De winnaars hebben naast een ‘eigen’ tram en eeuwige roem een geldbedrag van € 750,- ontvangen.

tram

tram