Overslaan en naar de inhoud gaan

Aandacht voor zeevarenden

Vanwege het Coronavirus worden zeelieden momenteel nauwelijks afgelost. Veel van hen zitten al maanden vast op een schip en weten niet wanneer zij weer terug naar hun familie kunnen. Dat deze uitzonderlijke situatie ook mentaal zeer zwaar is, spreekt van zelf. Dennis Woodward van ‘The Mission to Seafarers’ is één van de mensen binnen de Rotterdamse haven die zich hiervoor inzet. Dennis ondersteunt veel zeevarenden via telefoon en waar mogelijk praat hij met hen vanaf de loopplank. Op schepen die niet over wifi-beschikken, verkoopt hij dan telefoonkaarten zodat zeelieden toch even naar huis kunnen bellen en soms helpt hij bemanningsleden zelfs door het ophalen van medicijnen bij het ErasmusMC. "De huidige situatie is extreem zwaar voor zeevarenden, ook in de Rotterdamse haven. We proberen op een veilige manier zoveel mogelijk mensen te helpen." aldus Dennis.
 

Om besmetting met Corona op de terminals en schepen te voorkomen, is het erg belangrijk dat op de terminals zeer strikte procedures worden gevolgd. Daar waar vroeger gezamenlijk scheepspapieren werden ingevuld, portofoons werden overhandigd en ladingen werden doorgesproken met een kop koffie, wordt nu alles op afstand gedaan. De portofoon wordt in een krat met instructies op de loopplank gezet. Mensen komen niet meer met elkaar in contact en hierdoor wordt Corona-besmetting uitgesloten. "We zijn belangrijke infrastructuur voor vitale produkten zoals brandstof voor schepen en overig transport. We doen er alles aan om Corona besmetting op onze terminal te voorkomen. Nu we de scheepsbemanningen van de schepen die bij ons komen veel minder zien, moeten we andere vormen vinden om wel goed oog voor elkaar te houden." aldus Edgar Leenen, Terminal Manager Vopak Terminal Europoort. 
 

Janhein van den Eijnden, Managing Director Vopak Oil Rotterdam. "Zeevarenden zijn een cruciale, menselijke schakel in de wereldeconomie. We mogen hen niet vergeten. Het werk van Dennis is erg belangrijk, zeker in deze tijd."

  
 

Vlnr: Managing Director Vopak Oil Rotterdam Janhein van den Eijnden; Dennis Woodward, The Mission to Seafarers; Edgar Leenen, Terminal Manager Vopak Terminal Europoort.

 

Aan boord van één van de olietankers bij Vopak Terminal Europoort

 

Wil je meer lezen zeevarenden en over het werk van Dennis en zijn collega's 

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/duizenden-zeelieden-vast-op-nederlandse-schepen-door-coronacrisis-het-is-een-vergeten-groep/

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/21/het-land-wil-de-zeelui-niet-hebben-het-schip-wil-hen-niet-laten-gaan-a3997414

https://twitter.com/RotterdamMtS