Vopak viert vandaag de opening van 16 nieuwe tanks met een gezamenlijke capaciteit van 64.000 kubieke meter op haar terminal in Vlaardingen in de haven van Rotterdam. De nieuwe tanks zijn ontworpen om op afval gebaseerde grondstoffen op te slaan voor de productie van biodiesel en duurzame vliegtuigbrandstof, en zullen helpen voldoen aan de stijgende vraag naar energie uit hernieuwbare bronnen in Europa. Vopak Vlaardingen heeft een langlopende commerciële overeenkomst met Shell voor de opslag van grondstoffen voor de nieuwe bioraffinaderij van Shell in Rotterdam. De bioraffinaderij van Shell wordt een van Europa's grootste productiefaciliteiten voor duurzame vliegtuigbrandstof (SAF), waar SAF en hernieuwbare diesel worden geproduceerd uit afvalmaterialen zoals gebruikte frituurolie, afval van dierlijk vet en andere restproducten.

Vopak Terminal Vlaardingen 2023

Vopak Terminal Vlaardingen is strategisch gelegen in de Rotterdamse haven en heeft goede logistieke verbindingen via schepen, binnenschepen, vrachtwagens en treinen. De terminal heeft ruime ervaring met het opslaan van producten zoals gebruikte frituurolie en talg.

In 2021 is Vopak begonnen met de herbestemming van een deel van de terminal voor op afval gebaseerde grondstoffen die de energietransitie ondersteunen. Vopak heeft ongeveer EUR 90 miljoen geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur die de Vlaardingse terminal verder diversifieert met state-of-the-art infrastructuur.

Dit project is in lijn met het strategische doel van Vopak op het gebied van New Energies door infrastructuuroplossingen te ontwikkelen die klanten en de samenleving ondersteunen bij de decarbonisatie. Zoals eerder aangekondigd, zal Vopak haar portfolio-investeringen in nieuwe energieën en duurzame grondstoffen versnellen door tegen 2030 EUR 1 miljard aan groeikapitaal aan deze activiteiten toe te wijzen. Dit is de helft van Vopaks groeikapitaal tot 2030. Vopaks focus ligt op infrastructuuroplossingen voor koolstof-arme en hernieuwbare waterstof, ammoniak, CO2, langdurige energieopslag en duurzame grondstoffen. Deze strategie zal de toekomst van Vopak helpen vormgeven, maar ook positief bijdragen aan de transitie binnen belangrijke industriële clusters en het vormgeven van energiehubs van de toekomst.