Overslaan en naar de inhoud gaan

Vopak, Groningen Seaports en Whitehelm openen 25 MW zonnepark in Eemshaven

Vopak schakelt in Nederland over op groene stroom

Vandaag wordt in de provincie Groningen het zonnepark Vopak Solar Park Eemshaven in gebruik genomen. Het nieuwe zonnepark heeft een capaciteit van circa 25 megawatt, wat gelijk staat aan een gemiddeld verbruik van ongeveer 8.000 Nederlandse huishoudens.

Vopak Solar Park Eemshaven is een joint venture met de partijen Vopak, Groningen Seaports, en fondsen beheerd door Whitehelm Capital, een van 's werelds meest ervaren onafhankelijke infrastructuurbeheerders.

Het zonnepark is gebouwd op 19 hectare grond rondom Vopak Terminal Eemshaven. Het volledige zonnepark is inmiddels in bedrijf en levert aan het Nederlandse elektriciteitsnet. De groenestroomcertificaten zijn voornamelijk afgenomen door lokale bedrijven binnen Groningen Seaports en door Vopak .

Timo Spaninks, Managing Director bij Vopak: "We zijn zeer blij met deze succesvolle oplevering van het zonnepark. Het markeert voor Vopak het moment waarop we voor onze Nederlandse terminal activiteiten geheel overschakelen op groene stroom. Hiermee dragen we actief bij aan het vergroenen van de logistieke ketens van onze klanten en onze rol in de samenleving - Storing vital products with care."

Cas König, CEO van Groningen Seaports: "Dit zonnepark is een prachtige samenwerking van betrokken partijen. En door onze deelneming wordt ook het lokale karakter van het project gewaarborgd. Daarnaast zijn wij blij dat bedrijven als Vopak en Whitehelm in ons gebied durven te investeren in duurzame energie, zeker in deze tijden. Lokaal geproduceerde groene energie is van groot belang voor ons om het havengebied duurzamer te maken en daarmee de energietransitie vooruit te helpen. Dit straalt ook af op bedrijven die zich hier willen vestigen, juist vanwege de beschikbaarheid van duurzame energie.”

Wessel Schevernels, Chairman van Vopak Terminal Eemshaven en Senior Investment Director bij Whitehelm: “Whitehelm is verheugd met de succesvolle en veilige oplevering van Vopak Solar Park Eemshaven en is trots om een verdere investering te kunnen doen in de Nederlandse energietransitie. We zijn erg blij dat we kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energie-infrastructuur in de Eemshaven en wederom te hebben samengewerkt met onze langdurige partners Vopak en Groningen Seaports.”

Ondanks de corona-pandemie is het zonnepark op een succesvolle en veilige manier gebouwd en opgeleverd. Vele partijen hebben hieraan meegewerkt. Zo is het ontwerp en bouwmanagement uitgevoerd door Ekwadraat uit Leeuwarden en heeft EQUANS uit Roden de gehele realisatie uitgevoerd. Daarnaast zijn de gemeente Het Hogeland en de Provincie Groningen nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het project. STEK trad op als juridisch adviseur en Voltiq trad op als financieel adviseur.

Profiel Whitehelm Capital

Whitehelm Capital is een van 's werelds meest ervaren onafhankelijke infrastructuur managers. Met een uitstekend track-record van meer dan 23 jaar heeft Whitehelm € 6,9 miljard geïnvesteerd, waarvan inmiddels meer dan € 6,9 miljard is gerealiseerd en momenteel € 3,9 miljard aan vermogen voor investeerders onder beheer staat. Whitehelm Capital heeft gedurende meerdere markt-cycli sterke rendementen behaald, met een uitzonderlijke staat van dienst op het gebied van kapitaalbehoud. Whitehelm Capital biedt investeringsmogelijkheden voor zowel private als beursgenoteerde infrastructuur, infrastructuur-schuld en advies. www.whitehelmcapital.com

Profiel Groningen Seaports

Groningen Seaports is de ondernemer, ontwikkelaar en autoriteit voor de haven van Delfzijl, Eemshaven en de aangrenzende bedrijventerreinen. De organisatie levert het complete pakket havendiensten aan haar industriële en commerciële klanten, van logistiek en infrastructuur tot uitgifte en onderhoud van de terreinen in beide havenregio's. Naast de twee uitstekend geoutilleerde havens beheert Groningen Seaports de bedrijventerreinen rond de havens en op andere gebieden in de regio. www.groningen-seaports.com

Profiel Vopak Royal

Vopak is 's werelds toonaangevende onafhankelijke tankopslagbedrijf. We slaan vitale producten met zorg op. Met meer dan 400 jaar geschiedenis en een focus op duurzaamheid, zorgen we voor veilige, schone en efficiënte opslag en behandeling van vloeibare bulkproducten en gassen voor onze klanten. Hiermee maken we de levering mogelijk van producten die van vitaal belang zijn voor onze economie en ons dagelijks leven, variërend van chemicaliën, oliën, gassen en LNG tot biobrandstoffen en vegoils. We zijn vastbesloten om belangrijke infrastructuur-oplossingen te ontwikkelen voor de veranderende energiesystemen van de wereld, terwijl we tegelijkertijd investeren in digitalisering en innovatie. Vopak is genoteerd aan Euronext Amsterdam en heeft haar hoofdkantoor in Rotterdam, Nederland. www.vopak.com