Overslaan en naar de inhoud gaan

E-noses Maassluis in gebruik

Half november zijn de twee aan Maassluis geschonken E-noses opgehangen langs de rivierzijde van de stad. Maasluis beschikt nu over vier elektronische neuzen. Buurgemeente Rozenburg heeft er vijf.

E-noses helpen bij het opsporen van geuren die vaak afkomstig zijn van industrie en verkeer (over zowel weg als water). Het E-nose systeem kan aan het profiel van een stof, een soort 'vingerafdruk', aflezen welke stoffen er in de lucht zitten.

Op het terrein van Vopak Terminal Europoort  hangen ongeveer dertig E-noses die 24 uur per dag metingen verrichten. De E-noses  maken onderdeel uit van het centrale E-nose netwerk dat ook de DCMR gedeeltelijk kan inzien. Vopak gebruikt de E-noses om stankoverlast zo snel mogelijk te kunnen ontdekken.  Zodra een E-nose aangeeft dat ergens oliegeur wordt opgepikt checken wij onze lopende werkzaamheden om na te gaan of onze dampverwerkingssystemen, die zorgen dat er geen stank ontstaat, goed werken. Als de overlast van ons komt dan reduceren we de pompsnelheid of stoppen we de overlast veroorzakende werkzaamheden.

In 2013 heeft Vopak Terminal Europoort diverse oude en nieuwe technieken  in gebruik genomen om damp en stank te kunnen verwerken. Dit heeft tot positieve resultaten geleid. Ondanks alle maatregelen kan het toch nog wel eens stinken, bijvoorbeeld door een storing in een systeem.  We doen er alles aan om dit te voorkomen en om als het toch gebeurt zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen.

Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met Vopak.

enose

Foto: Een E-nose.