Collega’s van de Botlek terminal hielpen jongeren met een leerbeperking bij het halen van een veiligheidscertificaat en zo aan meer kans op de arbeidsmarkt in het havengebied. Veiligheid gaat boven alles in het Rotterdamse havengebied. Niet alleen bij Vopak, maar bij elk bedrijf. "Zonder het verplicht gestelde veiligheidscertificaat, het VCA, maak je geen kans op een baan. Zelfs niet als schoonmaker", vertelt Bertus Aaldijk, teamleider operations bij Vopak Terminal Botlek.

"Het behalen van dat diploma is niet voor iedereen even makkelijk", vertelt Bertus. "Zoals voor de jongeren van het Praktijk College Spijkenisse, waar jongeren met een leerbeperking zich via praktijkonderwijs voorbereiden op een toekomst op de arbeidsmarkt." Paul Cox, managing director van Vopak Rotterdam Botlek: "We zijn een belangrijke werkgever in dit gebied en willen actief bijdragen aan de gemeenschap waarin we werken. Daarom heb ik Bertus gevraagd te kijken of wij iets voor deze jongeren kunnen betekenen."

Risico’s begrijpen

Bertus: "Het bleek dat we deze jongeren konden helpen bij het behalen van hun VCA. Voor ons als professionals in dit vak, is het behalen van dit certificaat makkelijk. Wij kennen de omstandigheden waarin we moeten werken en herkennen de risico’s. Deze jongeren kunnen zich veel moeilijker een voorstelling maken van deze risico's. Ze moeten het zien en ervaren om echt te begrijpen wat de risico’s zijn in een industriële omgeving en hoe je daarmee om moet gaan."

Tastbaar gemaakt

Samen met collega’s leverde Bertus een bijdrage aan een leertraject voor de school. "Het was een flinke uitdaging, omdat je vanuit een ander perspectief naar je dagelijkse werk moet leren kijken. We hebben alles tastbaar gemaakt. We hebben de leerlingen zelf een echte brand laten blussen in een veilige en gecontroleerde omgeving en laten voelen hoe het is om perslucht in te ademen door een masker."

Vragen stellen

Lesgeven op de terminal zelf was een uitdaging op zich. "Daar hebben we een oplossing voor gevonden. We zijn met een bus met 54 leerlingen over ons terrein gaan rijden en hebben op cruciale plaatsen telkens een specialist in de bus laten komen om uitleg te geven. Een brandwacht, een lasser, een operator, allemaal medewerkers van Vopak. De leerlingen mochten al hun vragen stellen. Dat werkte ontzettend goed!"

Voorrecht

Niet alleen voor de leerlingen was het een positieve ervaring. Paul: "We merkten vooral dat onze eigen medewerkers en contractors een enorme kick kregen van het contact met de scholieren. We vinden het zelf heel vanzelfsprekend dat we de vaardigheden beheersen om ons werk op een verantwoorde manier te doen. Pas als je die kennis kunt delen met anderen, merk je hoe bijzonder dat is." 

"Het doet ons goed om op deze manier een waardevolle bijdrage te leveren", zegt Bertus. "Deze jongeren hebben nu meer kans op de arbeidsmarkt in de haven."