Bij Vopak Terminal Vlissingen is de opslagcapaciteit uitgebreid met 37.530 kubieke meter voor drukopslag. In het voorjaar van 2015 worden zes nieuwe tanks in gebruik genomen. Geen ‘bollen’ maar ‘sigaren’ in twee formaten: 7.850 kubieke meter en 4.660 kubieke meter.

In april 2013 gaf de Raad van Bestuur van Vopak goedkeuring voor de uitbreiding van de terminal. Een uitbreiding die nodig was vanwege de groei in de markt van propaan, butaan en andere vloeibaar gemaakte gassen. De toegenomen vraag naar opslag van deze gassen is een gevolg van veranderingen van het gebruik en de productie in Europa en een verwachte wereldwijde onbalans van bepaalde soorten gassen. Propaan en butaan worden veelal gebruikt voor brandstof (auto’s en verwarming) terwijl de chemische gassen worden gebruikt voor producten in de rubberindustrie (banden) en vezels (propyleen). 

Mounded bullets

De zes nieuwe tanks zijn gebouwd in Spanje, zijn cilindrisch van vorm en zijn volgens de meest moderne techniek onder een zandbed begraven, officieel de ‘mounded bullets’. De bullets zijn vanuit Spanje over zee naar Vlissingen getransporteerd en daarna door een voertuig dat speciaal geschikt is voor transport van zeer zware lasten, naar de juiste plek op de terminal vervoerd. Geen geringe klus, want de bullets zijn 97 meter lang, hebben een doorsnee van ruim 10 meter en wegen 1.100 ton per stuk. De tanks liggen drie aan drie in een betonnen bak, met een laag zand erover heen. Visueel gezien zijn de bullets een stuk minder indrukwekkend dan de bollen, maar technisch gezien de allernieuwste techniek als het gaat om drukopslag. Naar verwachting worden de bullets in het voorjaar van 2015 in gebruik genomen.

Nieuwe leidingen en automatisering

Naast de nieuwe tanks zijn er nieuwe leidingen naar de steiger en naar de laadplaatsen voor wagons gelegd. Daarnaast is de terminal  uitgerust met een nieuw automatiseringssysteem voor zowel de oude als nieuwe tanks.

Werkgelegenheid

De uitbreiding van de opslagcapaciteit met 37.530 kubieke meter heeft gezorgd voor meer werkgelegenheid. Het personeelsbestand van de terminal is hierdoor met zes personen uitgebreid.  

De mediabron waarnaar verwezen wordt ontbreekt en moet opnieuw ingevoegd worden.
De mediabron waarnaar verwezen wordt ontbreekt en moet opnieuw ingevoegd worden.