Bij Vopak Terminal Vlissingen is de opslagcapaciteit uitgebreid met 36,800 kubieke meter voor drukopslag. Een investering die past binnen de gasstrategie van Vopak. Op 24 september 2015 wordt gevierd dat de nieuwe opslagcapaciteit succesvol in gebruik genomen is; een feestelijk moment voor Vopak. “We zijn trots op deze mooie uitbreiding,” vertelt Jan Bert Schutrops, divisie president van Vopak Nederland.

Goede positie

De uitbreiding is gerealiseerd vanwege een groei in de markt van propaan, butaan (LPG) en andere vloeibaar gemaakte chemische gassen. LPG worden veelal gebruikt als brandstof (auto's en verwarming) en als basis grondstof voor de chemische industrie, terwijl de chemische gassen onder andere worden gebruikt voor producten in de rubberindustrie (banden) en kunststoffen (vezels, verpakkingen). “Vlissingen heeft een goede positie voor gasopslag en de capaciteitsuitbreiding van onze terminal bevestigt onze commitment aan Vlissingen en de gasmarkt,” stelt Ian ter Haar, managing director van de terminal.

Mounded bullets

De zes nieuwe tanks zijn gebouwd in Spanje, ze zijn cilindrisch van vorm, liggen drie aan drie in een betonnen bak en zijn volgens de meest moderne techniek onder een zandbed begraven. De officiële term voor dit soort opslagtanks is ‘mounded bullets’. De bullets zijn vanuit Spanje over zee naar Vlissingen getransporteerd. Geen geringe klus, want de drie grootste bullets zijn 97 meter lang, hebben een doorsnee van ruim 10 meter en wegen 1.100 ton per stuk.

Nieuwe leidingen en automatisering

Naast de nieuwe tanks zijn er nieuwe leidingen naar de steiger en naar de laadplaatsen voor wagons gelegd. Daarnaast is de terminal  uitgerust met een nieuw automatiseringssysteem voor zowel de oude als nieuwe tanks.