Vandaag en gisteren zijn twee artikelen verschenen in het AD, Rotterdams Dagblad waarin Vopak genoemd wordt. Daarbij wordt de openheid van Vopak over veiligheid in twijfel getrokken. Ook wordt gesteld dat Vopak Terminal Botlek Zuid publicatie van de samenvatting van een kritische BRZO rapportage tegenwerkt. Wij betreuren de artikelen omdat we, als risicobedrijf, juist proberen om invulling te geven aan transparantie over veiligheid. Bovendien zien we dat specifiek over Vopak de feiten in de krant niet juist zijn weergegeven. Dit lichten we graag toe.

Op 30 september, 3, 6 en 15 oktober 2014 werd bij Vopak Terminal Botlek Zuid een BRZO-audit uitgevoerd door de DCMR, Inspectie SZW en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. In het rapport staat dat er geen overtredingen geconstateerd zijn bij Vopak Terminal Botlek Zuid. 

Tijdens de BRZO-inspectie werd ons veiligheidsbeheerssysteem gecontroleerd, onder andere het onderzoek dat Vopak doet naar zware ongevallen. Op dit punt is in de samenvatting een bevinding opgenomen:  naar mening van de inspectie wordt er niet altijd naar de basisoorzaak gezocht bij onderzoek naar zware ongevallen. Deze bevinding wordt gebaseerd op enkele B-onderzoeken. B-onderzoeken zijn de lichtste vorm van onderzoeken en deze worden door Vopak alleen gebruikt voor EHBO-gevallen en technische storingen, en dus niet voor het onderzoeken van zware ongevallen. In het inspectierapport staat dat in het geval van Tripod- en A-incidentonderzoeken, die Vopak gebruikt voor zware ongevallen, voldaan werd aan de gestelde eisen en de interne procedures.

In de samenvatting is deze bevinding naar onze mening onterecht opgenomen als een verbeterpunt. Hiervoor hebben we een zienswijze ingediend als reactie op de samenvatting in het inspectierapport van 5 februari 2015. Dit hebben we conform de regels binnen twee weken (op 13 februari 2015) gedaan. Deze zienswijze kun je hier lezen. Vooralsnog wachten we op een reactie op deze zienswijze van de DCMR.

Vopak probeert niet om een kritisch rapport tegen te houden. Vopak hecht belang aan een zorgvuldige en genuanceerde publicatie zodat dit ook bijdraagt aan de doelstelling om het inzicht bij omwonenden en ander publiek te verbeteren. 

Indien u over dit onderwerp nog vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen via: contact.nl@vopak.com